La Comissió

ELS INICIS

Santa Maria ha estat una de les festes més importants dins del calendari festiu dels formenterers i formentereres.

L'Obra Cultural Balear de Formentera (creada el 22 de juliol de 1977) organitzà les festes de Santa Maria entre els anys 1977 i 1983 com una de les tasques més importants per tal de difondre la cultura formenterera i apropar-se de manera directa al poble formenterer.

Les activitats organitzades per l'OCB de Formentera durant aquells set anys concordaven amb les bases de l'OCB de Mallorca:

Promoció de la llengua catalana, de la cultura i de la identitat de l'illa Formentera, tot entenent-la dins un marc de Països Catalans.

Aquesta línia marcada per l'OCB de Formentera sobre les festes de Santa Maria servirà de precedent a l'agrupació jove que l'any 1989 apareix amb el nom de Kol·lectiu Bassetja.



EL KOL·LECTIU BASSETJA

A finals de la dècada dels vuitanta (1988) un grup de joves formenterers i formentereres s'agrupà sota el nom de Kol·lectiu Bassetja.


Les seues principals preocupacions eren les diferents anemaces en forma de projectes d'especulació urbanística que amenaçaven l'illa de Formentera, així com treballar i salvaguardar i potenciar els elements culturals propis, entre ells, la llengua catalana.

Entre les diferents activitats que organitzaren durant aquells anys, el 1989 varen decidir organitzar les festes de Santa Maria amb un format relativament semblant al que coneixem avui dia, tot i que més simple i auster.

L'any següent, el 1990, el Kol·lectiu Bassetja es va auto dissoldre a favor d'una nova organització: la Comissió de Festes de Santa Maria (CFSM), que tendria com a principal objectiu l'organització de les festes de Santa Maria.



LA COMISSIÓ DE FESTES DE SANTA MARIA


La Comissió de Festes de Santa Maria ha organitzat les festes de Santa Maria des de l'any 1990 fins els nostres dies. Els seus ideals i les seves reivindicacions també han continuat vius des del seu naixement fins ara: la protecció del territori i la defensa dels valors culturals de Formentera, partint del principi que el nostre patrimoni cultural i històric té molt en comú amb la resta de territoris de parla catalana. 


L'any 2000 la CFSM es constitueix oficialment en associació juvenil inscrita en el registre d'associacions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, amb la conseqüent redacció d'estatuts de funcionament i designació de Junta Directiva. Tot i això, el funcionament real de l'associació es segueix basant en un mecanisme totalment assembleari que la va caracteritzar des dels primer moments de la seva existència.




LES ACTIVITATS DE LES FESTES

Concerts musicals Taules Rodones Cucanyes Tirada de Galls Ballada popular Fotomarató Troneig de futbol sala Brindis a la salut del Poble Concurs de vi pagès Presentacions de llibres  Cantada popular Teatre Bicicletada Exposicions de fotografies Pregó Paella popular Concurs de pesca Correllengua Torneig de volei platja Cicle de conferències Drap Art Neteja del litoral Marató Exposicions Encontre de poetes dels Països Catalans Cinema a la fresca Taller de ball  Cercavila Taller d'espardenyes Nit estelada Homenatge a Ovidi Montllor Correfoc Taller de diables Cine-fòrum Caminada Gimcana Correbars Morrejada popular


Concert "Denunciem la persecució!" al Centre Artesà Tradicionàrius (CAT) de Barcelona, el 22 de maig de 2004 per tal de denunciar la persecució per part dels governants que la CFSM va sofrir pel pregó de les festes de l'any 2003.

Jornada "Junts per la Llengua" el 14 de maig de 2005. Organitzada amb anterioritat per l'OCB i celebrada el mateix dia un dia de manera semblant a les altres illes per tal de reivindicar l'ús de la llengua pròpia.

Diada de Formentera a Gràcia (Barcelona). Durant cinc anys es celebrà conjuntament amb la coordinadores de Colles de Cultura de Gràcia (CCG), iniciant-se la relació al 2004 amb el concert al CAT.
L'objectiu de la diada era mostrar i donar a conèixer la cultura de les Illes Pitiüses i crear un espai d'intercanvi entre les diferents colles de cultura de Gràcia i les de Formentera.
Les colles de cultura de Gràcia també han participat a les Festes de Santa Maria els anys 2004, 2005, 2007, 2008 i 2009.

REPRESENTACIÓ JUVENIL

El Consell de Joventut de les Illes Balears (CJIB) és una entitat amb dret públic i amb capacitat jurídica formada per diferents entitats juvenils de les illes balears.
Representa el col·lectiu jove balear davant de l'Administració pública. La CFSM hi forma part en ple dret des de l'any 2003 i entra dins la Comissió Permanent el període 2004 - 2006 ocupant la vocalia per Eivissa i Formentera i la vicepresiència. El període 2008 - 2010 va ocupar la vocalia per Formentera.


Al I Congrés de Joventut de les Illes Balears (2003) la CFSM i participà amb la presentació d'una ponència alternativa a l'àrea d'educació i cultura.


El Triangle Jove és un conveni de col·laboració entre els Consells de Joventut de Catalunya, País Valencià i Illes Balears. La CFSM hi comença a participar l'any 2002 com a convidada. Aquest fet va ajudar a donar a conèixer la CFSM arreu del territori català i valencià, així com a la resta de les Illes Balears.




PREMIS I RECONEIXEMENTS ATORGATS

Premi Bartomeu Oliver lliurat per l'OCB de Mallorca el 16 de desembre de 2006 per la labor realitzada en el camp cultural i de les senyes identitàries de Formentera.


Menció d'Honor de Sant Jordi per l'Institut d'Estudis Eivissencs el 25 d'abril de 2009, reconeixement públic que la institució lliura anualment a persones i entitats que treballen a favor de la llengua i la cultura.








Cap comentari: